Oamenii cu un nivel scăzut de alfabetizare se confruntă cu mai multe probleme de sănătate mintală, iar asta se întâmplă peste tot în lume, potrivit unei noi cercetări efectuate de Universitatea East Anglia (UEA).
Studiul, recent publicat în jurnalul Mental Health and Social Inclusion, este primul analizează legătura dintre alfabetizare și sănătatea mintală.
Conform cercetătorilor, 14% din populația lumii este încă puțin sau deloc alfabetizată, iar studiul constată că acești oameni sunt mult mai predispuși să sufere de probleme mintale, cum ar fi singurătatea, depresia și anxietatea.
Echipa de la Departamentul de Psihologie Clinică și Terapii Psihologice (CPPT) al UEA spune că rezultatele cercetării afectează în mod disproporționat femeile, care reprezintă două treimi din populația analfabetă a lumii, potrivit EurekAlert.
„În ciuda creșterii ratelor de alfabetizare în ultimii peste 50 de ani, există încă un număr estimativ de 773 de milioane de adulți, la nivel mondial, care nu pot să citească sau să scrie. Ratele de alfabetizare sunt scăzute în țările în curs de dezvoltare și în cele cu o istorie a conflictului, iar femeile sunt afectate în mod disproporțional”, a spus dr. Bonnie Teague.
„Știm că oamenii cu o educație mai bună tind să aibă rezultate sociale mai bune în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, un salariu bun și posibilitatea de a-și permite alimentație și condiții de trai mai bune. Să nu știi să citești sau să scrii reprezintă un obstacol pe tot parcursul vieții, iar acești oameni rămân adesea blocați în sărăcie sau sunt mai predispuși la comiterea de infracțiuni”, a continuat dr. Bonnie Teague.
Totodată, un nivel mai scăzut de alfabetizare este asociat cu o sănătate mai precară, boli cronice și speranță de viață mai mică.
Echipa a analizat date din 19 studii care au măsurat atât alfabetizarea, cât și sănătatea mintală. Aceste studii au avut loc în nouă țări diferite (SUA, China, Nepal, Thailanda, Iran, India, Ghana, Pakistan și Brazilia) și au implicat aproape două milioane de participanți.
„Ceea ce am găsit este o asociere semnificativă între alfabetizare și sănătatea mintală în mai multe țări. Oamenii cu un nivel de alfabetizare mai scăzut prezintă dificultăți mai mari de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia. Nu putem spune cu certitudine că alfabetizarea scăzută cauzează o sănătate mintală mai precară, însă există o asociere puternică”, a spus dr. Lucy Hunn, care a realizat această analiză sistematică ca parte a doctoratului său în psihologie clinică la UEA.
Doctoranda a subliniat că pot exista mai mulți factori care au un impact asupra sănătății mintale și care au, de asemenea, un impact asupra alfabetizării. De exemplu, sărăcia sau traiul într-o zonă cu un istoric de conflict. Cu toate acestea, ceea ce arată datele este că, până și în aceste locuri, se observă o sănătate mintală mai proastă pentru cei care nu au competențe de alfabetizare.
Oamenii care locuiesc pe malul mării se bucură de o sănătate mintală mai bună
Iată cum ne ajută cititul să ne păstrăm memoria pe măsură ce îmbătrânim
Chimistul care a scris ISTORIE şi a ajuns să fie o victima propriului succes